cover

Begyndelser før begyndelsen

Nogle ting har altid været til, andre ting kommer til med tiden. Men hvem bestemmer slagets gang? Findes der andre begyndelser før begyndelsen? Bibelen fortæller om Gud og Jesus, men er Gud altid den samme, og var Jesus alene et menneske, eller var han en del af Gud allerede før verden blev skabt? Er menneskets liv og skæbne bestemt på forhånd, eller handler livet om selv at bestemme og få så meget ud af det tidsrum, man får at leve i?

Fortællingen om livet og døden, tiden og evigheden kan ikke lige sådan afsluttes. Det er en fortælling, der tager tid, og som går ud over sine bredder. Ofte hører vi om temaet ’livet efter døden’, men ligeså spændende er temaet ’livet før livet’ og spørgsmålet om ’begyndelserne før begyndelsen’.

Dette nummer af Bibliana ser nærmere på, hvordan den bibelske litteratur puster liv i forestillinger, der sidenhen lægges til grund for forestillingen om ’præeksistens’. Som filosofisk og teologisk begreb får det kæmpe betydning for tænkningen og forestillingsevnen.

Læs med, og se om du kendte det hele på forhånd!

 

Indholdsfortegnelse:

Forord

Den dansende og præeksistente visdom af Jesper Høgenhaven

Det forbudte før skabelsen – en jødisk legende af Mattias Bjerring-Nielsen

Kristustro og Jesusfortællinger af Lone Fatum

Synderen og den gråhårede jomfru af Kristian Mejrup

I begyndelsen var Ordet af Bent Flemming Nielsen

Forudbestemmelse og krisehåndtering af Finn Damgaard

Koranen som Skriftens Moder af Thomas Hoffmann

Usynlige verdener, synlige former Hilma af Klints abstrakte malerier af Lejla Mrgan

Hallbäcks halvleg